Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Πατρίδα είναι οι τράπεζες και όχι τα ταμεία!


Τη δική του απάντηση, με το ιδιότυπο ύφος του, έδωσε χθες ο Ευ. Βενιζέλος στο γνωστό ερώτημα της σχολικής Πατριδογνωσίας: "Τι είναι η πατρίδα;". Για τον κ. Βενιζέλο πατρίδα είναι οι τράπεζες. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε την ωμή απάντησή του ότι "οι τράπεζες είναι εθνικό κεφάλαιο" και την κοφτή άρνησή του να συζητήσει οιαδήποτε απομείωση των χρεών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες;

Αν είναι οι τράπεζες "εθνικό κεφάλαιο", γιατί αφήνονται στα χέρια των τραπεζιτών, των προσώπων δηλαδή που τις οδήγησαν στα πρόθυρα χρεωκοπίας; Και είναι όλες οι τράπεζες "εθνικό κεφάλαιο" ή μόνον αυτές που παραλίγο να κερδίσουν πανωπροίκι 9 δισ. ευρώ με τη σκανδαλώδη εξαίρεση ομολόγων από το "κούρεμα", εξέλιξη που ματαιώθηκε χάρις στην παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ και εφημερίδων;

Στην προσπάθειά του να μας πείσει ότι οι τράπεζες συνιστούν "εθνικό κεφάλαιο", ο κ. Βενιζέλος επιχειρεί την ταχυδακτυλουργία, μιλώντας για τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών. Πράγματι η κυβέρνηση και η τρόικα αφήνουν τον εθνικό πλούτο της λαϊκής αποταμίευσης και γενικότερα των καταθέσεων στα χέρια των ίδιων ανυπόληπτων διαχειριστών, οι οποίοι μάλιστα προικοδοτούνται και με άλλα 30 δισ. ευρώ.

Ας δεχτούμε, όμως, για την οικονομία της συζήτησης, ότι οι τράπεζες, ακόμη και με τη σημερινή μετοχική τους διάρθρωση, αποτελούν εθνικό κεφάλαιο και γι' αυτό ενισχύονται. Τι να υποθέσουμε για τα ασφαλιστικά ταμεία που τα αποθεματικά τους λεηλατούνται; Χθες η κυβέρνηση αποφάσισε ότι πρέπει υποχρεωτικά να συμμετάσχουν στο... εθελοντικό "κούρεμα" τα ασφαλιστικά ταμεία που είχαν διαφωνήσει. Πρόκειται για νέο επεισόδιο αυταρχικής συμπεριφοράς, που απειλεί την περιουσία των ταμείων και το δικαίωμα των πολιτών στην κοινωνική ασφάλιση.

Υπάρχει, λοιπόν, το "έθνος των τραπεζών" και το... "αντέθνος" των ασφαλιστικών ταμείων! Είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλά μέτρα και πολλά σταθμά για να μετρηθεί η έννοια του έθνους. Το σίγουρο είναι ότι με το PSI καταβαραθρώνεται η πλειονότητα της κοινωνίας, δηλαδή το έθνος, και διασώζεται η προνομιούχος μειοψηφία.

Πόσο δικαιολογημένα η κυβέρνηση πανηγυρίζει γι' αυτή την εξέλιξη; Όταν μάλιστα ο ίδιος ο Σόιμπλε έχει προαναγγείλει νέο επαχθές πακέτο μετά το 2015, παραδεχόμενος το αδιέξοδο του Μνημονίου 2, για το οποίο πανηγυρίζει η κυβέρνηση!

___________________________________________________

Ημερομηνία δημοσίευσης: 10/03/2012 - εφημ. Η ΑΥΓΗ

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=675042

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου